Antec Biogas AS bygger i Kina

Biogassbransjen.no opplyser i dag om at Antec Biogas AS skal bygge biogassanlegg i Kina. Med det tar norsk biogassbransje et viktig skritt ut i eksportmarkedet.

Antec åpner i disse dager et hovedkontor på Fin+Tech Island i Changsu nordøst for Shanghai. I Changsu skal det oppføres en fabrikk der norske biogassreaktorer for det kinesiske og asiatiske markedet skal bygges. Fullt utbygd vil den ha en årlig kapasitet til å bygge 50 anlegg.

– De første par årene regner vi med cirka 10 anlegg á 200 millioner kroner, sier administrerende direktør i Antec, Eirik Gundersen, til Biogassbransjen.no.

Fabrikken vil begynne å produsere allerede mot slutten av neste år.

– Det er meningsløst å starte opp i Kina og produsere i Europa, man har en mer kostnadseffektiv produksjon i Kina. Anleggene vil bygges i moduler, og tas i bruk ut fra ordre og kunder, sier Gundersen.

– Men dette er også norsk eksport med delvis lokalt bygde løsninger, sier teknisk direktør Egil Andersen til Biogassbransjen.no.

Pilotanlegg

Fabrikken starter bygging i neste måned. I første omgang setter Antec opp et pilotanlegg som skal brukes som utstillingsvindu ved skolen United World College i Changsu, som Wang har grunnlagt.

– Pilotanlegget forlater Norge mot slutten av året og vil være klart for bruk i april-mai. Så inviterer vi aktuelle partnere og kunder, og så starter vi med den andre fabrikken. Når pilotanlegget er klart for drift i drift fra mai kommer vi til å ta imot ordre fra kinesiske kunder, sier Gundersen.

Antec har allerede mange interessenter.

– Noen driver innenfor matforsyning, noen driver innen kloakk, og vi har allerede et partnerskap med byen Changsu som har åtte millioner innbyggere. Og dette er fortsatt den spede begynnelsen, sier Gundersen.

Nettverk

Med patentert teknologi omdanner Antec Biogas’ anlegg avfallsprodukter til gass og biorest raskere enn andre anlegg. Denne teknologien vakte interesse hos den kinesiske investoren Mark Jiapeng Wang, som har studert i Norge og er en venn av kongefamilien. Han er folkevalgt representant til landets lovgivende forsamling, og har et enormt nettverk i Kina. Sammen med Antec har han nå etablert et felleseid holdingsselskap.

– Alt i Kina dreier seg om relasjoner. Vi hadde ikke vært i Kina om vi ikke hadde vært i nettverk med Mark Wang. Derfor er vi nå helt på toppen av næringskjeden i Kina, og derfor vi har lagd et joint venture med ham, sier Gundersen.

– Hva slags investorer har vist interesse?

– Så langt er det gigantiske kjøpesentre, kjøpesentereiere, byer, vi har inngått intensjonsavtale med byen Changsu om å bygge et anlegg for byen, og så er det kommunale løsninger som renseanlegg som vil komme etter hvert, store grisefarmer med behov for håndtering av gjødsel og slaktavfall, sier Gundersen.

– Kinesiske myndigheter har vedtatt at mat skal sorteres ut av avfallet, noe som gir en voldsom vekst i behovet for biogassanlegg de nærmeste årene.